Nu för tiden är Stockholm ett riktigt hett val när det kommer till bostäder. Köerna har aldrig varit längre och priserna har aldrig varit högre. Du som bor i Södermalm vet säkert redan om detta, du kanske har försökt att hyra första hand (viktigt att understryka ”försökt”) eller kanske t.o.m funderat över att köpa en liten etta för flera miljoner.

Men visste du att bara för några år sedan var det inte alls lika hett som det är idag? Vi kan dela upp den här års perioden i tre sektioner: nutiden, dåtiden och det emellan. Under dåtiden blev många unga gymnasieelever lovade att hantverkarbranschen skulle vara en het marknad inom dom kommande åren. Pluggade man t.ex. till rörmokare skulle man garanterat ha jobb för många år framöver, likadant med elektriker och målare. Det här påståendet övertalade otroligt många tonåringar att söka in till linjer som just handlade om hantverk.

Vi snabbspolar fram till perioden som ligger mellan nutiden och dåtiden. Det här är tiden då många har gått klart gymnasiet sedan några år tillbaka, dom har jobbat som sitt valda yrke ett kortare tag. Men det går segt, många får sluta eftersom det inte finns tillräckligt med resurser. Det är i denna period som bostadsmarknaden stod någorlunda stilla, helt plötsligt var Stockholm inte alls lika hett som förut. Det gjorde att många hantverkare stod inför två val, byta yrke eller flytta utomlands där det fortfarande fanns en efterförfrågan.

Det är ju ändå ganska lätt att förstå vilket av dessa två alternativ var det mest populära, det är inte så roligt att behöva utbilda sig på något nytt för att ta sig an ett nytt yrke. Och vad gör man om det yrket man utbildat sig till är ens stora passion i livet?

Enkelt, man flyttar utomlands för att kunna jobba vidare med det man älskar. Detta gjorde att hantverkarbranschen under de kommande åren blev allt mindre i Stockholm. Unga människor som stod inför sitt gymnasieval valde helt enkelt bort hantverk eftersom man visste att det knappt gav något jobb.

Snabbspola några år till, till nutiden där vi befinner oss idag. Idag är det helt tvärtemot och Stockholm är bland de hetaste platserna att bo i hela världen. Det köps och renoveras för fullt i den stora staden varje dag, vilket i sin tur leder till att allt fler hantverkare behövs. Men eftersom man fortfarande lever i resterna från mellan tiden finns det ett svagt utbud av kunniga människor i branschen. Antingen har dom pensionerat sig eller flyttat. Det i sin tur leder till att många tar sig an renoveringsprojekt själva, något som i de allra flesta fallen är okej, men inte när det kommer till el.

Man ska aldrig ta sig an en elektrikers jobb om man inte har den nödvändiga kunskapen för det, d.v.s. att du har en riktig utbildning och inte utbildat dig själv genom nätet. Men det är många som ignorerar det, det är lätt att förstå varför antalet bränder orsakade av elektricitet har ökat i Södermalm markant de senaste åren.

Om du håller på att renovera din lägenhet eller hus och måste handskas med elektricitet, anlita en riktig elektriker så slipper du bränna ner huset. Jag kan varmt rekommendera SodermalmElektriker, har använt mig av dessa flertalet gånger och varje gång har dem utfört ett strålande jobb.